Yrkeshögskoleutbildning

Stödpedagog inom funktionshinderområdet, 200 yhp

Stödpedagog-programmet är en utbildning som vänder sig till dig som vill utvecklas inom ditt yrkesområde som ett samverkande stöd för kvalitetssäkring och bredda yrkeskunskapen inom LSS-verksamhet. Den passar dig som önskar utveckla det kollegiala samarbetet, samt att få fördjupad kompetens till att göra skillnad i arbetet för människor med funktionsnedsättningar och deras anhöriga.

Stödpedagog är en kvalificerad yrkesroll med fokus på att utveckla kvalitén inom LSS-verksamhet. Som stödpedagog kommer du att arbeta för att öka individens möjlighet till självbestämmande och delaktighet. Du kommer därtill kunna vara ett samverkande stöd för personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga, men också ha en handledande roll gentemot dina kollegor.

Det finns stor efterfrågan på stödpedagoger med yrkeshögskoleexamen inom både offentlig och privat verksamhet. Denna yrkesroll kan se olika ut hos olika arbetsgivare, men fokus är på en helhetssyn och kvalitetsutveckling inom verksamheten.

Programmet finns som uppdragsutbildning för verksamheter .

Nivå

Eftergymnasial nivå

Studietakt

Halvtid (50%)

Studieform

Distans med digitala träffar

CSN-berättigad

Ja

Utbildningsbevis

Yrkeshögskoleexamen

Sen ansökan

27 maj-11 aug, 2024.

Urvalsprov

29 maj kl. 17-19, 1 juni kl. 9-11

Programstart

26 augusti 2024 (HT24), 25 augusti 2025 (HT25).

Vanliga frågor

Vad gör en stödpedagog?

En stödpedagog är specialiserad på att individuellt anpassat stöd och pedagogik till personer med olika former av funktionsnedsättningar. Deras arbete kan inkludera allt från att ge personligt stöd, utforma och genomföra pedagogiska program, samordna resurser och utvärdera individens framsteg för att säkerställa bästa möjliga resultat.

Var kan stödpedagoger arbeta?

Yrkesrollen finns inom en rad olika sektorer, t.ex. skolor, dagliga verksamheter, boenden för personer med funktionsnedsättningar, habilitering och rehabilitering samt inom kommunala och privata vårdorganisationer. Stödpedagoger kan arbeta med så väl barn och ungdomar som med vuxna med olika typer av funktionsnedsättningar.

Varför är stödpedagogens arbete viktigt?

Arbetet är av stor betydelse eftersom det främjar självständighet, delaktighet och livskvalitet för personer med funktionsnedsättningar. Genom att skräddarsy stöd och pedagogik hjälper de brukare att utveckla viktiga förmågor och möjligheter till ett mer autonomt och meningsfullt liv.

Varför ska jag ansöka till att bli stödpedagog?

Stödpedagoger har en unik möjlighet i att göra en verklig skillnad i människors liv stödja en positiv kvalitetsutveckling inom LSS. Genom att arbeta som stödpedagog har du chansen att bidra till att förbättra så väl vardagen och självbestämmande för personer med funktionsnedsättningar som att stödja anhöriga och vidareutveckla verksamheten och dina medarbetares arbetssituation.

Vad tjänar en stödpedagog?

Lönen varierar beroende på faktorer som arbetsuppgifter, ansvarsområden, erfarenhet och arbetsplatsens geografiska placering och karaktär. Du kan även öka din konkurrenskraft ytterligare genom att lägga till specialiseringar inom områden som exempelvis Motiverande samtal (MI).
För lönestatistik se: Ratsit, Yrkeskollen och Tidningen Vision.

Hoppa mellan olika kapitel i videon genom att klicka på tidslinjen.

Om du brinner för att hjälpa andra och vill göra en meningsfull skillnad i samhället, ansök till att bli stödpedagog och påbörja din resa mot en givande och berikande karriär. Kontakta oss för mer information om hur du kan komma igång på vägen mot att bli en stödpedagog.

Om du har några frågor gällande utbildningen, yrkesrollen eller behörighet är du välkommen att kontakta utbildningsledaren.

Eva Lindberg Petersson
Utbildningsledare

Tel. nr. 0738 611 303
eva@omsorgsforlaget.se

Utbildningens kurser

Stödpedagogutbildningen ger dig fördjupad kunskap om olika funktionsnedsättningar, den lagstiftning som reglerar LSS-området, kommunikation, pedagogik med mera.

I utbildningen ingår följande kurser: 

Utbildningens upplägg

Behörighet

Stödpedagog inom funktionshinderområdet

Läs eller ladda ner programbladet

Ansökningsprocessen

För att ansöka till programmet erbjuds två olika alternativ. Du kan välja att söka till den ordinarie utbildningen, som tar emot ansökningar mellan februari och maj varje år. Alternativt kan du, om du redan besitter utbildningar och erfarenhet som täcker stora delar av innehållet i utbildningen, ansöka till programmet som YH-flex.

Ordinarie antagningsprocess

Ansök 1 feb – 26 maj – Den 1 februari öppnar ansökningsperioden för årets omgång av utbildningen.
Urvalsprov – De som har ansökt kommer att kallas till ett urvalsprovet som bl.a. testar läsförståelse för studier på eftergymnasial nivå.
Antagningsbesked – Ditt antagningsbesked skickas per mejl. Om du antagits måste du tacka JA eller NEJ till platsen inom en viss tid för att behålla den resp. för att lämna den till någon annan.

Toppen utbildning

Vill varmt rekommendera andra att ta steget till att utbilda er till stödpedagog i den här fantastiska skolan. Jag läser själv andra terminen på utbildningen och jag har lärt mig så mycket, och det har varit och är givande- och lärorikt. Det har varit lite att sätta sig in i, med att sköta allt på distans, men deras lärplattform har varit enkel manövrerad och lätt begriplig att ta till. År inte det minsta besviken på att jag valde den här utbildningen.

MB, Studerande
Stödpedagog inom funktionshinderområdet

En utbildning med hög kvalité och lyhörd personal

Var lite orolig att läsa en utbildning som går helt på distans – kommer den hålla måttet, kommer lärare och klasskamraterna vara engagerade etc. Utbildningen har överträffat alla förväntningar jag haft med råge! Fantastisk personal, såväl utbildnings- och kursansvarig som lärare har varit otroligt lyhörda kring elevernas behov och önskemål. Har något varit otydligt har de snabbt gått in och stöttat upp. Tack vare att Omsorgsförlaget har en Stödpedagogutbildning som går helt på distans har de gjort de möjligt för mig att äntligen få läsa till just Stödpedagog, något som jag aldrig kunnat göra annars då jag inte fått ihop livspusslet. Guldstjärna till Omsorgsförlaget som hela tiden är måna om att ta tillvara på elevernas upplevelse av utbildningen för att driva kvalitetsarbetet framåt!

JH, Alumn 2022.
Stödpedagog inom funktionshinderområdet.

Tack så mycket!

Jag vill passa på att tacka för en fantastisk utbildning som varit väldigt bra planerad samt att vi som studenter fått ett bra stöd när vi behövt det!

AM, Alumn 2023.
Stödpedagog inom funktionshinderområdet.

Yrkeshogskolan-logga
Varukorg
Rulla till toppen