Yrkeshögskola
Distans | 50 % studietakt | CSN-berättigad
Yrkeshögskoleutbildningar | Pågår under perioden | Sista ansökningsdag | |
---|---|---|---|
Stödpedagog är en kvalificerad yrkesroll med fokus på att utveckla kvalitén inom LSS-verksamhet. Yrkesrollen fungerar som ett samverkande stöd för personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga och arbetar med att öka individers möjlighet till självbestämmande och delaktighet, men har också en handledande roll gentemot inom arbetsgruppen och kollegor. | 2024 - 2026 | 26 maj, 2024 |
Är du arbetsgivare på en LSS-verksamhet som vill utbilda hela eller delar av personalstyrka?
Se Stödpedagog-programmet som uppdragsutbildning.
Mer information om YH-utbildningar
- Söka enstaka kurser
- CSN-berättigad
- Yrkeshögskolans karaktär
- Universell utformning
- Pedagogiskt stöd och tillgänglighet
- Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH)
Söka enstaka kurser i pågående utbildningsomgång
Det kan finnas möjlighet till att läsa enstaka kurser i pågående utbildningsomgångar i mån av lediga studieplatser, så kallad ”kurs på tom plats”. Det innebär att du hoppar på utbildningen under gång och läser enstaka kurser när de hålls enligt studieplanen. Du läser kursen enligt ordinarie upplägget i utbildningen och får vid slutförande ut ett ett utbildningsbevis. Alternativt kan du tillgodoräkna dig kursen om du senare väljer att läsa hela programmet.
Om kurser finns att söka på tom plats kommer dessa tillkännages på hemsidan.
Du ansöker till kursens utifrån ordinarie behörighetskrav och genom att skicka ett mejl till utbildningsledaren. I din ansökan behöver du bifoga gymnasiebetyg och intyg på yrkeserfarenhet inom funktionshinderområdet på minst ett år heltid (eller motsvarande).
Vad innebär CSN-berättigad?
Du kan vara behörig till ekonomiskt stöd från CSN när du går en yrkeshögskoleutbildning. Vad du kan få beror bland annat på vad du ska studera, hur gammal du är och vilken situation du är i.
Du kan vara berättigad till studiemedel i form av bidrag och studielån eller omställningsstudiestöd.
Vad är Omställningsstudiestöd?
Omställningsstudiestöd är för dig som redan är ute i arbetslivet och vill vidareutbilda dig inom ditt yrkesområde eller till något helt nytt yrke. Det riktar sig till dig som är mellan 27 och 62 år och som har arbetat sammanlagt minst 8 år av de senaste 14 åren.
Vill du veta mer om omställningsstöd?
Läs mer på CSN
Läs mer på Omställningsfonden
Om du är behörig till omställningsstudiestöd kan du även vara behörig till ett kompletterande studiestöd. Var du söker detta beror på vilken omställningsorganisation du tillhör.
Omställningsfonden – Omställningsorganisationer i Sverige
Hitta din omställningsorganisation genom att söka på organisationsnummer.
Vad är karakteristiskt för yrkeshögskola?
Yrkeshögskoleutbildningar utformas efter arbetsmarknadens behov och genomförs i samarbete med arbetslivet. Exempel på utbildningsområden är vård, teknik och IT. Detta gör att gör att utbildningar endast ges inom yrkesområden där det finns ett uttalat behov av arbetskraft och underbemanning.
Utbildningsformen tillhör inte skolväsendet utan är fristående och följer de lagar och riktlinjer som sätts av Myndigheten för yrkeshögskola.
Fokus ligger på att ge dig både de teoretiska och praktiska kunskaper du behöver för ditt framtida yrke genom att varva teoretiska studier i skolan med praktik ute på arbetsplatser (Lärande i arbete, LIA).
Utbildningarna är eftergymnasiala, avgiftsfria och berättigar till studiemedel från CSN.
Vill du veta mer?
Se Yrkeshögskolans video
Vad är universell utformning?
Omsorgsförlagets utbildningar tillämpar en universell utformning som bygger på FN-konventionens mänskliga rättigheter.
Universell utformning handlar om att ta hänsyn till människors olika behov och förutsättningar så att utbildningen passar så många människor och lärstilar som möjligt.
Vill du veta mer?
Se videon om universell utformning
Vad är SPS och vem kan få det?
Som studerande inom yrkeshögskolan har du rätt att vid behov få särskilt pedagogiskt stöd (SPS) under dina studier.
Olika typer av stödinsatser eller anpassningar kan bli aktuella för att möta olika typer av behov.
Ta alltid kontakt med utbildningsledaren innan utbildningens start för att få hjälp att kartlägga och tillgodose just ditt behov av särskilt pedagogiskt stöd.
Vad är MYH?
Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) är en statlig myndighet som arbetar åt Utbildningsdepartementet.
De bestämmer bl.a. vem som får starta utbildningar och vilka utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan.
MYH kvalitetssäkrar även utbildningarna, analyserar arbetsmarknadens behov samt granskar vilka utbildningar som ger jobb.
Vill du veta mer?
Läs mer på MYHs hemsida
Omsorgsförlaget har specialiserat sig på yrkeshögskoleutbildningar inom vård och omsorg. Sedan många år tillbaka har vi levererat stödpedagogutbildningar, riktade till personal inom LSS-verksamheter.
Sedan 2022 driver vi även ett stödpedagogprogram inom ramen för Yrkeshögskolan i egen regi. Hos oss kan du som privatperson läsa både programmet i sin helhet, eller ett urval av kurser i mån av lediga studieplatser.