Tidigare har vi pratat med Sofie som gått Omsorgsförlagets stödpedagogutbildning. Det har även Sofia Lycke, som idag arbetar på ett elevhem för elever som går på ett anpassat gymnasium i Karlstad.
-Tack vare utbildningen känner jag att min ryggsäck är större idag och jag har desto fler idéer och lösningar att testa på i olika situationer, berättar hon.
Varför valde du att studera till stödpedagog?
-Min arbetsgivare ville satsa på stödpedagoger och erbjöd att jag kunde få betalt samtidigt som jag pluggade. Så jag jobbade 50% och pluggade 50% men fick hela lönen under denna tid. Jag fann också stödpedagogyrket intressant och tycker att utbildning och kunskap alltid är bra att ha med sig framåt.
Vad har du fått användning av som du lärt dig på utbildningen i ditt arbete, och hur?
-ALLT. Det kan låta klyschigt, men jag tycker att alla delar i utbildningen har varit givande och bra att ha med sig i yrkeslivet. Men främst skulle jag vilja lyfta förmågan och kunskapen jag fått av att hela tiden reflektera. Vad gör vi bra och vad kan vi göra bättre? Att efter olika situationer som uppstår i jobbet kunna ha högt i tak med kollegorna och att kunna ge varandra beröm i situationer, men även kunna komma med konstruktiv feedback.
Hur kan en vanlig arbetsdag se ut för dig i rollen som stödpedagog?
-Det skiljer sig inte speciellt mycket från mina kollegor som är stödassistenter. Den stora skillnaden är det jag redan lyft kring reflektion. Jag hjälper även till att ta fram scheman och att tydliggöra olika situationer. Men jag har otroligt kompetenta och bra kollegor så vi hjälps åt på ett bra sätt och kan diskutera och hur vi framåt ska agera för att det ska bli än bättre för brukarna.
Vem skulle du rekommendera att studera till stödpedagog och varför?
-Alla som jobbar inom LSS. Man får större förståelse för de brukare vi möter och kunskap är alltid värdefullt att bära med sig. Jag tror även att stödpedagogutbildningen kan höja statusen inom vår yrkeskategori och att vi värdesätter kompetens och evidens framåt.
