Saga Flygare tar i år examen från Omsorgsförlagets Stödpedagogutbildning och har precis tackat ja till en anställning som skolstödpedagog i Göteborg.
– Jag vill stötta och vägleda personalen i arbete med eleverna. Enligt min upplevelse finns det sällan tid och utrymme för detta så det vill jag bidra med, berättar hon om vad hon önskar med sin kommande anställning.
Varför ville du utbilda dig till stödpedagog?
-I samband med mitt deltidsjobb medan jag studerade till teckenspråkstolk, insåg jag att min stora passion var att arbeta med och förbättra stödet för personer med funktionsnedsättningar. Efter en genomsökning av potentiella utbildningar, kände jag att stödpedagog var helt det rätta yrket för mig, berättar Saga.
Stödpedagoger finns kanske främst i andra verksamheter, men varför är det viktigt att det finns stödpedagoger även i skolan anser du?
-Jag anser att stödpedagoger i skolan kan öka helhetsperspektivet. Skolan är till för att förbereda för framtiden och individuell utveckling. Jag tror att med stödpedagoger i skolan kan vi bygga ett likvärdigt stöd och utvecklingsarbete för de personer som kommer behöva stöd senare i livet. Det tror jag bidrar till ökad trygghet och känsla av sammanhang. Jag har i mina tidigare yrken fått se många perioder av deras liv. Under skoltid, i anslutning till skolan, under fritid, i den dagliga verksamheten och i deras hem. I alla dessa delar är det lika viktigt att vi skapar rätt förutsättningar, menar hon.
Hur vill du som stödpedagog utveckla skolmiljön?
-Jag skulle vilja se fler individanpassningar för att undervisningen ska bli likvärdig. Alla elever har rätt att få tillgång till sina resurser och styrkor. Även en god arbetsmiljö är viktigt, där vi har ett gemensamt förhållningssätt och samsyn. Jag vill också tillgodose en tydliggörande miljö, både i klassrummet och utanför. Detta för att skapa en begriplig skoldag. Med mina teckenspråkskunskaper hoppas jag också på att kunna implementera och utveckla det som en alternativ kommunikation för de elever som är i behov av det. Eftersom jag även kommer ha ett ansvar under fritids och lov, vill jag även där vara med och skapa en meningsfull fritidsverksamhet så att elever får ett gott socialt samspel, utlopp för sin kreativitet och praktiska färdigheter, avslutar Saga.